czwartek, 30 stycznia 2014

Pikantna pieczeń z czosnkiem




Składniki:

1 ½ kg szynki wieprzowej ( lub schabu ), 2 średnie cebule, 1 marchew, sól, 2-3 łyżeczki grubo zmielonego różnokolorowego pieprzu ( najlepiej utłuc w moździerzu ), 1 łyżeczka zmielonego kminku, 2 łyżki masła, 4 duże ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu, 400 ml bulionu, 250 ml wytrawnego białego wina, 15 dag gęstej śmietany, 1 łyżka musztardy.





Marchew i cebule obieramy i kroimy na kawałki. Umyte i osuszone mięso nacieramy solą, pieprzem i kminkiem. Mięso sznurujemy lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Masło klarujemy i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Pieczeń wkładamy do brytfanki, dodajemy warzywa oraz  miód, całość zalewamy bulionem i winem. Brytfankę przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1½-2  godziny w 180 C. Pieczeń wyjmujemy z brytfanny. Sos miksujemy i odparowujemy na silnym ogniu.  Dodajemy śmietanę i musztardę, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Mięso kroimy w plastry, sos podajemy osobno.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz