Składniki:
1 ½ kg szynki wieprzowej ( lub schabu ), 2 średnie cebule, 1 marchew, sól,
2-3 łyżeczki grubo zmielonego różnokolorowego pieprzu ( najlepiej utłuc w moździerzu ), 1 łyżeczka zmielonego kminku, 2 łyżki masła, 4 duże ząbki czosnku, 2
łyżki płynnego miodu, 400 ml bulionu, 250 ml wytrawnego białego wina, 15 dag
gęstej śmietany, 1 łyżka musztardy.
Marchew i cebule obieramy i kroimy na kawałki. Umyte i osuszone mięso
nacieramy solą, pieprzem i kminkiem. Mięso sznurujemy lub wkładamy w siatkę
wędliniarską. Masło klarujemy i
obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Pieczeń wkładamy do brytfanki,
dodajemy warzywa oraz miód, całość zalewamy
bulionem i winem. Brytfankę przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1½-2
godziny w 180 C. Pieczeń wyjmujemy z
brytfanny. Sos miksujemy i odparowujemy na silnym ogniu. Dodajemy śmietanę i musztardę, zagotowujemy i
doprawiamy do smaku. Mięso kroimy w plastry, sos podajemy osobno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz