Nasze ostatnie odkrycie. Myślałam, że żaden przepis nie
zdetronizuje chleba wieloziarnistego Karola Okrasy ale ten chleb podbił nasze
kubki smakowe. Chleb jest wilgotny, treściwy, miękki i bardzo smaczny. Miód sprawia, że jest bardzo łagodny w smaku. Przepis
pochodzi z książki „Wypieki i potrawy z miodem” Bolesława Pilarka.
Składniki:
½ kg mąki pszennej razowej pełnoziarnistej, ½ kg mąki
żytniej pełnoziarnistej, 3 szklanki ciepłej wody, 4 dag świeżych drożdży, 4
łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 1 ½ łyżeczki soli, 1 łyżka nasion kminku.
Drożdże i miód rozpuszczamy w ½ szklanki ciepłej wody i
odstawiamy na 10 minut aby drożdże „ruszyły”. Obie mąki wsypujemy do dużej
miski, dodajemy sól, kminek i dokładnie mieszamy. Robimy wgłębienie, wlewamy
drożdże, resztę wody i mieszając dodajemy olej. Ja dodałam 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę
oleju z orzechów włoskich. Zagniatamy luźne ciasto i wyrabiamy aż będzie
jednolite i miękkie ( około 7 minut ).
Ciasto możemy upiec w foremkach keksowych lub uformować dowolny bochenek ( foremki smarujemy masłem i wysypujemy pszennymi otrębami ). Aby chleb był pulchniejszy należy nakłuć go widelcem. Odstawiamy, w ciepłe miejsce, na godzinę, by wyrósł a przed pieczeniem spryskujemy wierzch chleba wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 minut. Na dolną blachę wstawiamy miseczkę z wodą aby chleb zbytnio nie wysechł.
Ciasto możemy upiec w foremkach keksowych lub uformować dowolny bochenek ( foremki smarujemy masłem i wysypujemy pszennymi otrębami ). Aby chleb był pulchniejszy należy nakłuć go widelcem. Odstawiamy, w ciepłe miejsce, na godzinę, by wyrósł a przed pieczeniem spryskujemy wierzch chleba wodą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 minut. Na dolną blachę wstawiamy miseczkę z wodą aby chleb zbytnio nie wysechł.