niedziela, 2 lutego 2014

Ciastka owsiane z kawą



To połączenie chrupkośći z kawowo-śmietankowo-waniliową nutą. Ten zapach uzależnia. Jest bardzo apetyczny i aż woła aby spróbować choć jedno ciasteczko.
W oryginalnym przepisie ilość cukru wynosi 30 dag. Dla mnie ciastka są wtedy o wiele za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru.
Przepis pochodzi z gazety, znalazłam go w stercie wycinków z różnych gazet dlatego nie umiem podać skąd dokładnie pochodzi.



Składniki:

20 dag płatków owsianych, 30 dag mąki pszennej tortowej, 25 dag zimnego masła, 20 dag cukru pudru, 15 dag rodzynek ( żurawiny ), 10 dag orzechów włoskich, 2 łyżki mielonej kawy, 2 łyżki pestek dyni, 1 jajo,  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub kawałek laski wanilii, ok. 7 cm ), 1 płaska łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli.



Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, kawą, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i ekstraktem z wanilii ( lub wydrążonym miąższem wanilii ). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Płatki owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami, pestkami dyni, rodzynkami i dodajemy do mąki. Całość dokładnie mieszamy. Wbijamy jajo i wrzucamy posiekane masło. Wyrabiamy ciasto i formujemy ciastka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 15-20 minut.


Aromat kawy idealnie łączy się ze śmietankowym zapachem masła. 


czwartek, 30 stycznia 2014

Pikantna pieczeń z czosnkiem




Składniki:

1 ½ kg szynki wieprzowej ( lub schabu ), 2 średnie cebule, 1 marchew, sól, 2-3 łyżeczki grubo zmielonego różnokolorowego pieprzu ( najlepiej utłuc w moździerzu ), 1 łyżeczka zmielonego kminku, 2 łyżki masła, 4 duże ząbki czosnku, 2 łyżki płynnego miodu, 400 ml bulionu, 250 ml wytrawnego białego wina, 15 dag gęstej śmietany, 1 łyżka musztardy.





Marchew i cebule obieramy i kroimy na kawałki. Umyte i osuszone mięso nacieramy solą, pieprzem i kminkiem. Mięso sznurujemy lub wkładamy w siatkę wędliniarską. Masło klarujemy i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Pieczeń wkładamy do brytfanki, dodajemy warzywa oraz  miód, całość zalewamy bulionem i winem. Brytfankę przykrywamy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 1½-2  godziny w 180 C. Pieczeń wyjmujemy z brytfanny. Sos miksujemy i odparowujemy na silnym ogniu.  Dodajemy śmietanę i musztardę, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Mięso kroimy w plastry, sos podajemy osobno.