piątek, 21 marca 2014

Ciasto budyniowo-twarogowe



Składniki:

½ l mleka, 2 budynie waniliowe ( bez cukru ), 25 dag zmielonego półtłustego sera, 23 dag miękkiego masła, ok. 1 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki rumu, biszkopty okrągłe, marmolada morelowa, grubo posiekane orzechy włoskie.


Orzechy prażymy na suchej patelni aby wydobyć ich aromat, przesypujemy do miseczki i odstawiamy na później. Z mleka i proszku budyniowego gotujemy gęsty budyń, zestawiamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Kiedy jest już zimny, łączymy budyń z serem. W kąpieli wodnej ubijamy żółtka, zdejmujemy z ognia i miksujemy z miękkim masłem oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy budyń i miksujemy obie masy na gładki krem. Masę dzielimy na 2 równe części. Do jednej porcji dodajemy kakao ( przesiewamy przez sitko aby nie było grudek ) i dokładnie miksujemy. Tortownicę smarujemy olejem i wysypujemy cukrem pudrem. Układamy biszkopty, skrapiamy je rumem i przykrywamy masą kakaową. Kilka biszkoptów smarujemy grubo marmoladą i sklejamy po dwa, a następnie układamy na ciemnej masie w kształcie koła. Biszkopty skrapiamy rumem i przykrywamy jasnym kremem. Wygładzamy powierzchnię i posypujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki na całą noc do stężenia.




poniedziałek, 10 marca 2014

Zupa dyniowa z ravioli i szałwią



" Szałwia wzmacnia nerwy i rąk leczy drżenie,
   Febrę silną przemaga, ciała bezwładnienie.
  Z pierwiosnkami, lawendą i bobrowym strojem
   I rzeżuchą obdarza zdrowiem i spokojem."
                                "O zachowaniu zdrowia"




Składniki:

1 kg dyni, duże jabłko ( szara reneta, antonówka ), duża cebula, 2 łyżeczki curry, 1 ostra papryczka ( lub pół łyżeczki sproszkowanej ), 4-5 szklanek bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, sól, świeżo mielony pieprz, świeże listki szałwii ( lub mrożone ).


Jabłko i cebulę obieramy, papryczkę rozkrajamy na pół i pozbawiamy nasion. Jabłko kroimy na cząstki zaś cebulę drobniutko siekamy. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i podsmażamy. Gdy się zeszkli, wrzucamy jabłko i pokrojoną na dość duże kawałki dynię. Wsypujemy curry i dodajemy posiekaną papryczkę chili. Dusimy 3 minuty pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy pieprzem i solą, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Miksujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Zupę rozlewamy do misek, wkładamy po porcji ravioli i posypujemy posiekanymi listkami szałwii.
Jeśli wolicie delikatniejszy smak szałwii, można listki obsmażyć na maśle i układać w całości na zupie.
Ostry, zdecydowany smak sera koziego świetnie komponuje się z delikatnym, słodkim smakiem dyni. Jabłko nadaje potrawie winności a szałwia wprowadza oryginalny akcent. Bardzo lubię tę wersję zupy za niebanalne i naprawdę ciekawe połączenie smaków. Przepis znalazłam w "Teletygodniu". Co prawda w przepisie nie było podane o jakie ravioli chodzi ale myślę, że wersja z serem kozim przypadnie Wam do gustu.



Ravioli z serem kozim:

Ser kozi dojrzewający ( rolada kozia z porostem białej pleśni ), 25 dag mąki pszennej poznańskiej, 2 jaja, szczypta soli.


Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty o bokach 4cm x 4cm. Roladę kroimy na 0,5 cm grubości plastry a następnie każdy plaster dzielimy na 4 ćwiartki. Na każdym kwadracie ciasta układamy 1 ćwiartkę sera koziego i zlepiamy w trójkąt. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.