czwartek, 18 września 2014

Zimowa sałatka kwaszona



Przepis pochodzi z wycinków z gazet ( niestety nie pamiętam dokładnego źródła ), zmniejszyłam tylko ilość soli, ponieważ w przepisie źródłowym jest jej aż 6 łyżek a dla mnie to zdecydowanie za dużo. Sałatka króluje u nas już 5 sezon. Właściwie od niej zaczęła się moja przygoda z kwaszonymi sałatkami na zimę. Kolorowa, chrupiąca, pełna witamin. Serdecznie polecam!




Składniki:

1 kg ogórków gruntowych, ½ kg marchewki, 1/2 kg czerwonej papryki, ½ kg cebuli ( można zastąpić część cebuli porem ), 2 łyżki miodu naturalnego wielokwiatowego, 3 łyżki soli kamiennej niejodowanej, 1 łyżeczka suszonego estragonu, 4 ząbki czosnku, 5 rozdrobnionych ziaren pieprzu, 1 listek laurowy ( rozkruszony ).



Marchew, cebulę oraz paprykę oczyszczamy i szatkujemy. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wkładamy do miski, dodajemy miód, sól, utłuczony pieprz, rozdrobniony estragon i listek laurowy oraz obrany i posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do kamiennego garnka lub szklanego słoja. Warzywa ubijamy, przykrywamy talerzykiem i obciążamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 3-5 dni ( w zależności o jaki stopień ukwaszenia nam chodzi ). Sałatkę rozkładamy do słoików, zalewamy wytworzonym sokiem, słoiki zamykamy i pasteryzujemy ok. 20 min w 80 C.




poniedziałek, 15 września 2014

Papryka marynowana z miodem



Kolejny przepis z mojego rodzinnego domu.  Mama robiła trzy rodzaje papryki: kwaszoną, paprykę marynowaną z olejem i właśnie taką z miodem. Papryka z tego przepisu wychodzi twarda, sprężysta i bardzo chrupiąca ( chyba, że ktoś będzie za długo pasteryzował, wtedy nawet ona zmięknie ;-) ) a zalewa jest idealnie wyważona. Przepis ma już ćwierć wieku, ale nie szukam innego bo jest doskonały i nie wymaga żadnych poprawek.



Składniki:

Czerwona, pomarańczowa lub żółta papryka, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe, biała gorczyca.

Zalewa:

4 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1 szklanka cukru, 2 łyżki naturalnego miodu, 2 łyżki soli niejodowanej.


Umytą i osuszoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski lub na kawałki. Do słoików wrzucamy gorczycę , listki laurowe i ziele ( na litrowy słoik: ½ łyżeczki gorczycy, 3 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego ) i układamy kawałki papryki. Składniki zalewy przekładamy do rondla, zagotowujemy i gorącą marynatą zalewamy paprykę. Słoiki pasteryzujemy.