Składniki:
2 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 2 jaja, 1 żółtko, 3 łyżki
masła, 4 łyżki mleka, 1 łyżka cukru, ½ łyżeczki soli, 4 cebule, 3 łyżki oleju, 1
łyżka suszonego tymianku, pieprz, sól.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i 2 łyżki
mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20 minut, do
wyrośnięcia. Łączymy rozczyn z pozostałą przesianą mąką, 2 jajami, solą i
roztopionym masłem. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na co najmniej 45 minut do
wyrośnięcia. Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z tymiankiem na oleju (
ma się tylko zeszklić, nie rumienimy ), doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy
do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy partiami, wykrawamy kubkiem koła
( lub szerszym kieliszkiem do wina ) i nacinamy ciasto promieniście w trzech
miejscach. Na środku każdego krążka układamy cebulowy farsz, ciasto zlepiamy
nad farszem i smarujemy rozmąconym żółtkiem. Można jeszcze wykrawać małe
dekoracyjne formy z ciasta i przyklejać na wierzchu, tak jak zrobiłam to ja. Odstawiamy
na 20 minut do podrośnięcia. Pieczemy około 25 minut w 170 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz