Składniki:
30 dag mąki pszennej pełnoziarnistej ( typ 1850 ), 20 dag
mąki tortowej, 25 dag zimnego masła, 10 dag cukru, 4–5 łyżek śmietany 18 %, 2
średnie jaja ( M ), 35 g drożdży, płatki róży w cukrze i dżem z czerwonych borówek .
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Masło siekamy z mąką,
dodajemy szczyptę soli, drożdże, cukier, 2 żółtka i śmietanę. Gdy składniki się połączą
wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy na pół, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i, z
jednego placka wykrawamy pełne krążki, a z drugiego – krążki z dziurką. Na
ciasteczka pełne nakładamy dżem, ciastka z dziurką zanurzamy w białku i
układamy na warstwie dżemu. Pieczemy 15
minut w 170 C.
jestem bardzo ciekawa skąd nazwa przepisu "warszawskie" - mogłabyś coś więcej o tym powiedzieć ?
OdpowiedzUsuńPod takim tytułem ciastka widnieją w jednej z książeczek biblioteczki Poradnika Domowego. Niestety nie ma tam wyjaśnienia dlaczego akurat taka nazwa jest używana.
Usuńteraz rozumiem - niestety, w przepisie nie ma informacji skąd pochodzi przepis :)
OdpowiedzUsuń