Składniki:
25 dag mąki, 6 żółtek, 6 dag cukru, 12 dag czekolady
deserowej, 5 dag masła, 3 dag drożdży, ½ szklanki mleka, szczypta soli, 10 dag
białej czekolady.
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z letnim
mlekiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut. Czarną czekoladę i masło
topimy, odstawiamy aby przestygła. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem, dolewamy
czekoladę, rozczyn, mąkę ze szczyptą soli i miksujemy jeszcze 2 minuty aż składniki się połączą. Odstawiamy na 20 minut, następnie przekładamy
ciasto do natłuszczonej formy i odstawiamy na kolejne 15 minut. Kiedy babka wyrośnie,
pieczemy ją 35 minut w 175 C. Kiedy wystygnie dekorujemy stopioną białą
czekoladą.
aaa musi być pyszna! i do tego jest czekoladowa!
OdpowiedzUsuń