Składniki:
250 ml śmietany 30 %, 40 dag cukru, 125 g masła, 4 krople
olejku cytrynowego, 2 łyżki soku z cytryny.
Śmietanę wlewamy do rondla, wsypujemy cukier, mieszamy i
zagotowujemy. Masę gotujemy na wolnym ogniu około 90 minut, od czasu do czasu
mieszając. Najlepiej postawić rondel na płytce żeliwnej, która zapobiega
przywieraniu potraw. Kiedy masa
zgęstnieje, zdejmujemy z ognia, wlewamy sok z cytryny, olejek, dodajemy masło i
ucieramy aż masa przestygnie.
Zamiast soku z cytryny, można dodać 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Zamiast soku z cytryny, można dodać 1 łyżkę kakao i 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Masa kajmakowa to moja słabość.
OdpowiedzUsuńŁyżeczka + puszka tego cuda = nic więcej mi nie trzeba :)
ja tak mam z masłem orzechowym ostatnio, ale masa kajmakowa była poprzedniczką;) Teraz jest oszukiwanie siebie, że to przecież orzechy, więc samo zdrowie:P
Usuńpycha:) ja po prostu gotuje mleko zagęszczone:)
OdpowiedzUsuń