Świetny początek dnia. Rogale są puszyste, maślane w smaku i
mają chrupiącą, aromatyczną skórkę. W naszej kuchni goszczą już od roku ale
wcale nam się nie znudziły. Za każdym razem wprawiają nas w ten sam błogi
nastrój. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki. com
Składniki:
58 dag mąki, 2 jaja, 1 szklanka mleka, 6 dag roztopionego
masła, 2 dag drożdży, 1½ łyżki cukru, 1 łyżka oleju, 1 łyżka soku z cytryny, ½
łyżeczki soli.
Dodatkowo:
5 dag roztopionego masła, 1 jajo, mak.
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 1/3 szklanki ciepłego
mleka, odstawiamy na kwadrans aby drożdże „ ruszyły”. Do miski wbijamy jaja,
wlewamy olej i pozostałe mleko, wsypujemy sól, cukier i wszystko razem miksujemy.
Powoli dodajemy mąkę, sok z cytryny, wyrośnięte drożdże oraz przestygnięte
masło. Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. Ciasto dzielimy na 12 części, z każdego
kawałka formujemy kulę, rozwałkowujemy, smarujemy masłem i zwijamy w rogala. Odstawiamy aby
podrosły, następnie smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy makiem i pieczemy
w 200 C około 20-25 minut.
Wyglądają wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ,bardzo lubię domowe pieczywo.
OdpowiedzUsuń