Składniki:
20 dag obranych, ugotowanych czerwonych buraków, 40 ml słodkiej
śmietanki 30 %, 2 jaja, ½ limonki, ½ łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 1
łyżeczka cukru trzcinowego.
Buraczki kroimy na kawałki, dodajemy sól, pieprz, cukier i 3
łyżeczki soku z limonki. Całość miksujemy w blenderze. Jaja miksujemy ze
śmietanką, nie przerywając miksowania dodajemy porcjami masę buraczaną.
Żaroodporne filiżanki lub małe szklanki smarujemy masłem i wlewamy masę buraczaną
do 2/3 naczynia. Filiżanki ustawiamy na blasze, a blachę napełniamy wodą do ½ wysokości
filiżanek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 C. Mus
ostrożnie wyjmujemy z foremek i podajemy.
Ale śliczny kolorek ! Cudowne :)
OdpowiedzUsuńWow, bardzo ciekawy pomysł! Lubię buraki, muszę zrobić takie pianki :)
OdpowiedzUsuńKolorek obłedny :) ! Jestem ciekawa smaku ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja:)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa czy śmietanę z jajkami ubijamy na pianę - bo mi te babeczki nie wyrosły i czy w ogóle maja wyrosnąć?:)
Justyna
Tak, śmietanę z jajami ubijamy na pianę.
UsuńSuper:) - w sumie udało się - nawet jeśli miały urosnąć ti nieurośnięte tez wyszły zarąbiste:)
OdpowiedzUsuńJustyna
Babeczki wyrastają minimalnie i nie ma się czym przejmować bo i tak ich struktura jest bardzo puszysta i wilgotna ;-).
OdpowiedzUsuńto jest bardziej slodki czy wytrawny smak? a jakby dodac do tego chili?
OdpowiedzUsuńBabeczki są wytrawne z lekką słodyczą charakterystyczną dla buraka ćwikłowego a chili to świetny pomysł.
Usuń