sobota, 18 stycznia 2014

Półfrancuskie ciastka orzechowe



Składniki:

25 dag zimnego masła, 1 szklanka mąki żytniej razowej gruboziarnistej, 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 20 dag twarogu półtłustego ( lub gęstej śmietany ), szczypta soli.

Nadzienie:

20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka cynamonu, 11 dag cukru pudru, ½ szklanki mleka.



Orzechy mieszamy z cukrem i cynamonem. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.

Obie mąki mieszamy razem, dodajemy szczyptę soli i siekamy z masłem. Dodajemy rozkruszony twaróg i szybko wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę ( a najlepiej na całą noc ) do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy w prostokąt ( podsypując mąką ), na całej powierzchni  rozsmarowujemy orzechowe nadzienie i zwijamy w rulon ( z dłuższego boku ).  Kroimy na 3 cm  grubości krążki. Ciastka układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy na złoty kolor.
Po wystudzeniu ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.


Możemy też ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty, nadziewać masą i szczelnie zlepić brzegi otrzymanego trójkąta.



1 komentarz: