Składniki:
25 dag zimnego masła, 1 szklanka mąki żytniej razowej
gruboziarnistej, 1 niepełna szklanka mąki pszennej tortowej, 20 dag twarogu półtłustego
( lub gęstej śmietany ), szczypta soli.
Nadzienie:
20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka cynamonu, 11
dag cukru pudru, ½ szklanki mleka.
Orzechy mieszamy z cukrem i cynamonem. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy
z ognia, wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia.
Obie mąki mieszamy razem, dodajemy szczyptę soli i siekamy z
masłem. Dodajemy rozkruszony twaróg i szybko wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę,
zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę ( a najlepiej na całą noc ) do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy kawałek cienko
rozwałkowujemy w prostokąt ( podsypując mąką ), na całej powierzchni rozsmarowujemy orzechowe nadzienie i zwijamy w
rulon ( z dłuższego boku ). Kroimy na 3
cm grubości krążki. Ciastka układamy na blasze, smarujemy roztrzepanym jajem
i pieczemy na złoty kolor.
Po wystudzeniu ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Po wystudzeniu ciastka możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
Możemy też ciasto rozwałkować i podzielić na kwadraty, nadziewać masą i szczelnie zlepić brzegi otrzymanego trójkąta.
OdpowiedzUsuńDość nietypowe ale kuszą :)