To połączenie chrupkośći z kawowo-śmietankowo-waniliową
nutą. Ten zapach uzależnia. Jest bardzo apetyczny i aż woła aby spróbować choć
jedno ciasteczko.
W oryginalnym przepisie ilość cukru wynosi 30 dag. Dla mnie
ciastka są wtedy o wiele za słodkie, dlatego zmniejszyłam ilość cukru.
Przepis pochodzi
z gazety, znalazłam go w stercie wycinków z różnych gazet dlatego nie umiem
podać skąd dokładnie pochodzi.
Składniki:
20 dag płatków owsianych, 30 dag mąki pszennej tortowej, 25
dag zimnego masła, 20 dag cukru pudru, 15 dag rodzynek ( żurawiny ), 10 dag
orzechów włoskich, 2 łyżki mielonej kawy, 2 łyżki pestek dyni, 1 jajo, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( lub kawałek
laski wanilii, ok. 7 cm ), 1 płaska łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki świeżo
zmielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem
pudrem, kawą, cynamonem, gałką muszkatołową, solą i ekstraktem z wanilii ( lub
wydrążonym miąższem wanilii ). Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5
minut. Po tym czasie odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Płatki
owsiane mieszamy z posiekanymi orzechami, pestkami dyni, rodzynkami i dodajemy
do mąki. Całość dokładnie mieszamy. Wbijamy jajo i wrzucamy posiekane masło. Wyrabiamy
ciasto i formujemy ciastka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C przez
15-20 minut.
Aromat kawy idealnie łączy się ze śmietankowym zapachem masła.
musza być pyszne!
OdpowiedzUsuńPyycha :D
OdpowiedzUsuń