Składniki:
Ciasto: 1 szkl.
mąki, 2 jaja, sól i pieprz, gałka muszkatołowa, 0,5 szkl. wody, 3 łyżki masła.
Farsz: 1,5 szkl.
żółtego sera, 0,5 szkl. śmietanki, biały pieprz, zioła prowansalskie, 0,5 szkl.
bułki tartej, jajo.
Dodatkowo: łyżka masła do wysmarowania formy.
Zrobić ciasto na naleśniki. Na samym końcu dodać
rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Usmażyć
naleśniki i zabrać się za robienie farszu.
Żółty ser zetrzeć na tarce, a następnie utrzeć ze śmietaną, ziołami
i pieprzem.
Każdy naleśnik smarować masą i zwijać w rulonik, obtoczyć w
roztrzepanym jaju i bułce tartej (pieprzu dodać całkiem sporo).
Półmisek wysmarować masłem, ułożyć naleśniki jeden obok
drugiego i zapiekać w piekarniku do zrumienienia.
Naleśniki fantastycznie smakują z czerwonym barszczem.
Dodaje on winności potrawie.
Co do sera wybór jest uzależniony od gustu kucharza ;-). Użyłam
pecorino i gruyere ale robiłam też z dodatkiem sera pleśniowego typu gorgonzola
i posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki Poradnika Domowego pt. „Tanie
gotowanie”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz