piątek, 19 lipca 2013

Naleśniki z serem



Naleśniki z serem



Składniki:
Ciasto: 1 szkl. mąki, 2 jaja, sól i pieprz, gałka muszkatołowa, 0,5 szkl. wody, 3 łyżki masła.
Farsz: 1,5 szkl. żółtego sera, 0,5 szkl. śmietanki, biały pieprz, zioła prowansalskie, 0,5 szkl. bułki tartej, jajo.
Dodatkowo: łyżka masła do wysmarowania formy.

Zrobić ciasto na naleśniki. Na samym końcu dodać rozpuszczone masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Usmażyć naleśniki i zabrać się za robienie farszu.
Żółty ser zetrzeć na tarce, a następnie utrzeć ze śmietaną, ziołami i pieprzem.
Każdy naleśnik smarować masą i zwijać w rulonik, obtoczyć w roztrzepanym jaju i bułce tartej (pieprzu dodać całkiem sporo).
Półmisek wysmarować masłem, ułożyć naleśniki jeden obok drugiego i zapiekać w piekarniku do zrumienienia.
Naleśniki fantastycznie smakują z czerwonym barszczem. Dodaje on winności potrawie.
Co do sera wybór jest uzależniony od gustu kucharza ;-). Użyłam pecorino i gruyere ale robiłam też z dodatkiem sera pleśniowego typu gorgonzola i posiekanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki Poradnika Domowego pt. „Tanie gotowanie”.

Naleśniki z serem



Naleśniki z serem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz