środa, 17 lipca 2013

Surówka z brukwi





Składniki: 
 20 dag brukwi, 10 dag marchwi, 10 dag jabłka, sól, cukier, sok z cytryny, 5 łyżek jogurtu naturalnego, zielona pietruszka.    


Obraną brukiew i marchew zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki  a jabłka na grubszych. Osolić, doprawić  cukrem, sokiem z cytryny, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać z jogurtem. Do surówki można dodać sos z 3 łyżek oleju z dodatkiem łagodnej musztardy.
Warzywo to było popularne w Polsce przed rozpowszechnieniem się uprawy ziemniaków. Posiada dużą wartość odżywczą i ciekawy smak. U nas uprawia się odmianę Wilhelmsburską- o dużym zgrubieniu bulwy i żółtym miąższu.

Przepis pochodzi z książki „Z działki na stół i do spiżarni” Kazimiery Pyszkowskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz