Składniki:
20 dag brukwi, 10 dag marchwi, 10 dag jabłka, sól, cukier, sok z cytryny, 5 łyżek jogurtu naturalnego, zielona pietruszka.
20 dag brukwi, 10 dag marchwi, 10 dag jabłka, sól, cukier, sok z cytryny, 5 łyżek jogurtu naturalnego, zielona pietruszka.
Obraną brukiew i marchew zetrzeć na drobniejszych oczkach tarki a jabłka na grubszych. Osolić, doprawić cukrem, sokiem z cytryny, dodać posiekaną pietruszkę i wymieszać z jogurtem. Do surówki można dodać sos z 3 łyżek oleju z dodatkiem łagodnej musztardy.
Warzywo to było popularne w Polsce przed rozpowszechnieniem
się uprawy ziemniaków. Posiada dużą wartość odżywczą i ciekawy smak. U nas
uprawia się odmianę Wilhelmsburską- o dużym zgrubieniu bulwy i żółtym
miąższu.
Przepis pochodzi z książki „Z działki na stół i do spiżarni”
Kazimiery Pyszkowskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz