Ciasto:
60 dag mąki krupczatki, sól, 12 dag masła, 10 dag cukru, 3 dag drożdży, 300 ml mleka, 3 żółtka, skórka z cytryny.
Zagnieść półtwarde ciasto, odstawić do podrośnięcia.
60 dag mąki krupczatki, sól, 12 dag masła, 10 dag cukru, 3 dag drożdży, 300 ml mleka, 3 żółtka, skórka z cytryny.
Zagnieść półtwarde ciasto, odstawić do podrośnięcia.
Nadzienie orzechowe:
18 dag orzechów włoskich, 3 dag bułki tartej, 8 dag cukru, 100 ml mleka, cukier waniliowy.
Orzechy należy zemleć, wymieszać z bułką tartą, cukrem i
cukrem waniliowym. Połączyć z wrzącym mlekiem. Najlepiej nie robić jej zbyt
wcześnie bo tężeje i trudno ją rozsmarować na cieście. Dobrze kiedy jest
jeszcze ciepła podczas rozprowadzania. Robię podwójną ilość masy bo dla mnie
jest jej zdecydowanie za mało.
Nadzienie twarogowe:
30 dag twarogu, 8 dag cukru, 8 dag masła, 2 dag rodzynek, 2 jaja, cukier waniliowy.
30 dag twarogu, 8 dag cukru, 8 dag masła, 2 dag rodzynek, 2 jaja, cukier waniliowy.
Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać zmielony twaróg,
żółtka i rodzynki. Pod koniec dodać pianę z białek.
Nadzienie makowe:
20 dag mielonego maku, 12 dag cukru, 1 dag masła, kandyzowana skórka cytrynowa, 200 ml mleka.
Sparzyć mak wrzącym mlekiem, trzykrotnie zemleć i połączyć z
reszta składników.
Nadzienie powidłowe:
20 dag powideł, rum wg upodobania.
20 dag powideł, rum wg upodobania.
Powidła wymieszać z odrobiną rumu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Rozwałkowane płaty
przenosić na blachę, smarując nadzieniem: powidłowym, orzechowym, makowym,
twarogowym. Ostatni płat pokroić w pasy i ułożyć na cieście kratkę. Posmarować
roztrzepanym jajem. Piec 40 min w 170 C.
slicznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńszkoda,ze nie moge go zrobic:)