Składniki:
2 kg dyni, 50-70 dag cukru, 3 duże pomarańcze, sok z 1
cytryny, 10-15 dag suszonej żurawiny, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka mielonego
imbiru, ¼ szklanki wody.
Obraną i pokrojoną w kostkę dynię gotujemy przez 15 minut z cukrem i ¼ szklanki wody. Dodajemy sok z cytryny oraz
przyprawy i miksujemy. Ścieramy skórkę z 1 pomarańczy a z połowy drugiej skórkę cieniutko
obieramy i drobno kroimy. Do małego garnka przekładamy pół szklanki musu z
dyni, wrzucamy skórkę pomarańczową i dusimy na malutkim ogniu 20 minut. Co
jakiś czas mieszamy aby się nie przypaliło. Masę ze skórką przekładamy do musu
dyniowego. Pomarańcze obieramy, usuwamy błonki i drobno kroimy. Dodajemy do
dyni. Całość gotujemy 20-30 minut i ponownie miksujemy. Wrzucamy żurawinę,
trzymamy chwilę na ogniu i przekładamy do słoików. Odwracamy do góry dnem i „pod
kocyk”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz