Składniki:
3 czerwone papryczki chili, 3 ząbki czosnku, sok z ½ limony, 62 ml octu ryżowego, ½ szklanki cukru, 187ml wody, ½ łyżeczki soli, 1
płaska łyżka mąki kukurydzianej.
Dwie papryczki pozbawiamy pestek a jedną pozostawiamy w
całości. Chili, czosnek oraz skórkę
startą z limony wrzucamy do blendera i miksujemy. Do rondla wlewamy wodę, ocet,
sok z limony, wsypujemy sól, cukier i dodajemy masę z blendera. Całość zagotowujemy
i zmniejszając ogień gotujemy jeszcze kwadrans. W tym czasie sos lekko się
zredukuje. Mąkę rozrabiamy w 2 łyżkach wody, dodajemy do sosu, zagotowujemy i
od razu przelewamy do słoiczków. Zakręcamy i ustawiamy do góry dnem aby uszło
powietrze i słoiczki dobrze się zamknęły. I w ten sposób moje sosy bez problemu wytrzymują, w lodówce, 12 miesięcy.
Możemy też sos pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz