Najbardziej aromatyczny smak uzyskamy używając mieszanki bazylii cynamonowej, cytrynowej i bazylii
niebieskiej. Jeśli ktoś lubi orientalne smaki fajną alternatywą jest wykorzystanie bazylii tajskiej z grecką. Nie każdy jednak
gustuje w ostrych, pikantnych czy anyżowych smakach. Fantazja jest nieograniczona a najfajniejsze
jest to, że za każdym razem wychodzi nam produkt o trochę innym aromacie (w
zależności od użytych gatunków bazylii).
Składniki:
10 dag świeżych listków bazylii, 250 ml wody, 250 g cukru, 1 cytryna, 1
limona, 1 żelfix 3:1.
Przygotowujemy syrop
z cukru i wody, gotujemy 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Wrzucamy listki bazylii, startą skórkę z
limony, dokładnie mieszamy ( aby wszystkie listki się sparzyły ), przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia syrop przecedzamy, listki odciskamy, syrop wlewamy do
rondla, dodajemy żelfix i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy sok z cytrusów, zagotowujemy, i trzymamy na małym ogniu 3 minuty. Galaretkę
przelewamy do słoiczków, ustawiamy do góry dnem ( na 15 minut ) i trzymamy „pod
kocykiem” aby dobrze się zamknęła.
Pomysł bomba!
OdpowiedzUsuń