Składniki:
25 dag dyni, 1 łyżka masła, 2 cm imbiru, ½ łyżki wódki, 3
łyżki wody, szczypta soli, ½ łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, skórka z
pomarańczy, cytryny (limony), 2 łyżki
sezamu.
Do rozpuszczonego masła dodajemy dynię, połowę obranego i
pokrojonego w zapałkę imbiru, wódkę, 3 łyżki wody i szczyptę soli. Dusimy , pod
przykryciem, kilka minut a gdy zacznie mięknąć, przekładamy na talerz. Do
patelni wlewamy miód, sos sojowy, wrzucamy resztę imbiru i skórkę z cytrusów. Zagotowujemy
i trzymamy na ogniu pół minuty, aż sos
zgęstnieje. Wrzucamy dynię, dosypujemy sezamu i delikatnie mieszamy aby
składniki się połączyły. Ja podrzucam
patelnią, wtedy dynia się tak nie rozpada. Dla mnie bomba!
Przepis pochodzi ze strony magazynkuchenny.com
Super przepis, na pewno wypróbuję, bo ostatnio odkrywam dynię i to jest jeden z ciekawszych przepisów w necie :)
OdpowiedzUsuń