Składniki:
4 filety z piersi kurczaka (ok. 70 dag),
cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka świeżego tymianku,
2 łyżki bazylii, 250 ml bulionu z kurczaka, sól, pieprz, cytryna, 2 łyżki białego
wytrawnego wina, 3 łyżki jogurtu greckiego, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2
łyżki oliwy.
Filety nacieramy solą i pieprzem, polewamy sokiem wyciśniętym
z cytryny, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Cebulę kroimy w
drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Kiedy się zeszkli dorzucamy czosnek,
chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy, tymianek, sól, pieprz i wlewamy
bulion. Przykrywamy i dusimy kilka minut.
Pokrojone na paski mięso rumienimy na oliwie i przekładamy
do sosu. Dusimy jeszcze kilka minut. Rondel odkrywamy, wrzucamy bazylię, doprawiamy
solą, pieprzem i skórką z cytryny.
Łączymy mąkę z winem i jogurtem, wlewamy do sosu i
podgrzewamy, aż sos zgęstnieje .
Bardzo fajny przepis i bardzo ładne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/09/imprezowy-konkurs.html