Składniki:
4 duże garście płatków róży ogrodowej ( cukrowej, damasceńskiej, pomarszczonej, dzikiej, stulistnej ), 1 l 45% wódki ( ze spirytusu ), 250g cukru,
1 szklanka przegotowanej wody.
Świeże płatki róży wsypujemy do słoja i zalewamy wódką na wysokość 4 cm nad płatkami. Dobrze zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 miesiące a nawet dłużej aby nalewka nabrała koloru ciemnego bursztynu. Słojem co pewien czas potrząsamy. Kiedy nalewka uzyska właściwy kolor zlewamy ją i przefiltrowujemy przez bibułkę filtracyjną. Płatków nie wyciskamy!
Przygotowujemy syrop:
szklankę wody zagotowujemy z 250g cukru, odszumowujemy ( zbieramy pianę ) i studzimy. Wystudzony syrop dokładnie łączymy z nalewką. Rozlewamy
do butelek i odstawiamy na miesiąc.
Według mnie musi postać trochę dłużej, po 6 miesiącach jest the best! Zasada jest taka - z każdym miesiącem nabiera intensywniejszego
różanego aromatu;-).
Awesome. Good job, really.
OdpowiedzUsuń