Składniki:
50 dag pszennej mąki, łyżka miodu, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka
soli, 15 g drożdży, 2 łyżki oliwy, garść siemienia lnianego, garść posiekanych orzechów
włoskich ( laskowych ), garść sezamu, 1 łyżeczka majeranku, garść otrębów
owsianych.
Z drożdży, połowy szklanki wody, miodu i oliwy robimy
zaczyn, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Do przesianej mąki
wsypujemy sól, mieszamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Odstawiamy na 90 minut
aby ciasto wyrosło. Ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy na 16 równych
kawałków i toczymy paluchy. Na koniec obtaczamy w sezamie, układamy na blasze i
odstawiamy do podrośnięcia. Skrapiamy wodą i pieczemy na rumiano 10 - 15 minut w
200 C .
Pyszna przekąska! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń