Składniki:
60 dag schabu, łyżka oliwy, 2 łyżki masła, 2 łyżki
posiekanego rozmarynu, 2 dymki ze szczypiorkiem, ½ szklanki mocnego bulionu
wołowego, ½ szklanki czerwonego wina, sól, pieprz.
Mięso kroimy na kotlety, lekko rozbijamy i posypujemy
pieprzem i solą. Oliwę rozgrzewamy na patelni, kotlety kroimy na duże kawałki i
obsmażamy z obu stron. Rumiane mięso przekładamy do rondla. Na patelnię gdzie smażyło
się mięso dodajemy masło, dymkę i rozmaryn. Chwilę smażymy a następnie wlewamy
bulion i dusimy kilka minut, aż sos odparuje do połowy objętości. Wlewamy wino,
czekamy aż sos się zagotuje i doprawiamy solą i pieprzem. Gęstym sosem zalewamy
mięso i krótko dusimy. Podajemy z ryżem lub makaronem.
Pyszny i aromatyczny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń