Świetny dodatek do jaj na twardo, serów, pasztetów i wędlin. Bardzo lubię ten sos na śniadanie do białego
sera.
Składniki:
50 dag papryki, 1 ½ cytryny, 20 dag cukru, 32 ml białego wytrawnego
wina, 1 łyżka przegotowanej wody, szczypta soli, ½ łyżeczki pieprzu.
Cytryny wyszorować i
sparzyć, otrzeć skórkę z całej cytryny, a miąższ, po usunięciu pestek, mielimy
z oczyszczoną z nasion papryką. Zagotowujemy
wino z cukrem i wodą. Wrzucamy paprykę, dodajemy skórkę cytrynową i sól.
Gotujemy, na małym ogniu 40 minut.
Pamiętamy aby często mieszać. Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy pół
łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Gęsty gorący sos przelewamy do małych
słoiczków, zamykamy i pasteryzujemy 10 minut.
bardzo lubię paprykę własnie w słodkim albo łagodnym wydaniu, więc w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuń