To niezbędna pozycja w każdym ziołowym
ogródku! Ma szalenie intrygujący aromat. Liście mięty truskawkowej są drobniutkie,
jasnozielone i wydzielają niezwykle ciekawy zapach będący połączeniem zapachu miętowego
oraz zapachu truskawki. Aromat jest bardzo silny, wystarczy roślinę trącić aby zaczęła pachnieć. Niestety
nie przyrasta ona tak gwałtownie jak pozostałe gatunki mięt a to za sprawą
swoich drobnych gabarytów ;-(.
Składniki:
Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy
z ognia, dodajemy listki mięty i mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na 24
godziny. Po tym czasie przecedzamy, miętę odciskamy a syrop ponownie wlewamy do
garnka. Zagotowujemy i przelewamy do buteleczek. Ustawiamy do góry dnem na
kwadrans.
ja mam na ogródku zwykłą mietę,czy tez się nada?A jaka to mięta truskawkowa?
OdpowiedzUsuńOczywiście! Każdy rodzaj mięty można wykorzystać do powyższego przepisu. Mięta truskawkowa ma drobne listki i intensywny truskawkowy aromat.
Usuń