Słodki sos do kanapek, mięsa i sera. Słodycz przełamana winnością, zakończona lekko pikantnym akcentem. Uwielbiam!
Przepis zaczerpnięty z książki " Przetwory domowe" Biblioteczki Poradnika Domowego.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, zmielone przyprawy, kurkumę, rozkruszamy chili i mieszając smażymy 1 minutę. Dodajemy wydrylowane śliwki i smażymy 3-4 minuty. Skrapiamy łyżką wody i na niewielkim ogniu, gotujemy 40 minut ( pamiętając o częstym mieszaniu ). Następnie śliwki miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, dolewamy wino, wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 12 minut. Pod koniec smażenia należy chutey często mieszać, inaczej może się przypalić. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy ( po kocem ) do góry dnem.
Przepis zaczerpnięty z książki " Przetwory domowe" Biblioteczki Poradnika Domowego.
75 dag śliwek węgierek, 1 suszona papryczka chili, 1 łyżka oleju,
szczypta soli,
½ łyżki startego, świeżego imbiru, kawałek cynamonu, ½ łyżeczki nasion anyżku, 3 goździki, ½ łyżeczki kurkumy, 4 ½ łyżki cukru, 1,5 łyżki czerwonego wina.
½ łyżki startego, świeżego imbiru, kawałek cynamonu, ½ łyżeczki nasion anyżku, 3 goździki, ½ łyżeczki kurkumy, 4 ½ łyżki cukru, 1,5 łyżki czerwonego wina.
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy imbir, zmielone przyprawy, kurkumę, rozkruszamy chili i mieszając smażymy 1 minutę. Dodajemy wydrylowane śliwki i smażymy 3-4 minuty. Skrapiamy łyżką wody i na niewielkim ogniu, gotujemy 40 minut ( pamiętając o częstym mieszaniu ). Następnie śliwki miksujemy blenderem i przecieramy przez sito, dolewamy wino, wsypujemy cukier i gotujemy jeszcze 12 minut. Pod koniec smażenia należy chutey często mieszać, inaczej może się przypalić. Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i ustawiamy ( po kocem ) do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz