25 dag mąki z soczewicy, 1 l wody ( lub wywaru jarzynowego
), 2 jaja, bułka, szczypta soli, duża szczypta pieprzu, cebula, ząbek czosnku, suszona natka pietruszki, majeranek, bułka tarta.
Mąkę z soczewicy możemy zrobić sami mieląc ziarna soczewicy
w młynku. Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Mąkę gotujemy w litrze wody lub wywaru, studzimy, wbijamy jaja, dodajemy odciśniętą
z mleka bułkę, sól, pieprz, czosnek, drobniutko posiekaną cebulę, trochę majeranku, natkę pietruszki i tyle tartej
bułki, by masa była gęsta. Formujemy małe kiełbaski długości 8 cm i grubości 3 cm,
obtaczamy je w mące lub bułce tartej i pieczemy na rumiano.
Zaciekawiłaś mnie tym przepisem :) Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńNigdy chyba nie zrozumiem, jaki w ogóle sens jest tyle się trudzić i marnotrawić kilka tych istotnych rzeczy, by potem spożywać coś, co zostało tak mocno przetworzone i tym samym zubożone o większość wartości odżywczych...
OdpowiedzUsuńNo, ale przepis całkiem ciekawy i chętnie przy okazji bym wypróbowała ;P
Pozdrawiam!
N.
Intrygujący przepis, zjadłabym taką jedną :)
OdpowiedzUsuń