Składniki:
1 kg kwaśnych jabłek, 1 kg śliwek, 1 kg twardych dojrzałych
gruszek, 20 dag rodzynek, 20 dag łuskanych orzechów włoskich, 60 dag cukru, laska
wanilii, laska cynamonu, 6 goździków, sok z 1 cytryny.
Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na ósemki i usuwamy
gniazda nasienne. Śliwki kroimy na pół i drylujemy. Owoce kroimy na drobniejsze kawałki i przekładamy do
rondla, mieszamy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie rondel
stawiamy na małym ogniu i gotujemy godzinę, ciągle mieszając. Dodajemy opłukane
rodzynki, posiekane orzechy, zmieloną wanilię, cynamon i
goździki. Gotować, aż masa owocowa się zeszkli. Gorący dżem przekładamy do
słoików, wypełniając je po brzegi, mocno zakręcamy i odpowietrzamy, ustawiając
słoiki do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz