2 kg owoców głogu, 1 kg owoców pigwowca japońskiego, 3 kg cukru, 10 l
wody, drożdże tokaj z pożywką.
Cztery dni przed nastawianiem wina rozmnażamy drożdże z
pożywką (sposób przygotowania umieszczony jest na opakowaniu ).
Balony czy butle szklane przed napełnieniem moszczem muszą być
dokładnie umyte wodą z dodatkiem sody lub innego środka myjącego i szczotką
osadzoną na długiej rączce. Dokładnie umyte opakowania należy kilkakrotnie
opłukać gorącą wodą i osuszyć odwracając dnem do góry.
Owoce głogu płuczemy trzykrotnie w ciepłej wodzie, osuszamy.
Umyte owce pigwowca kroimy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych i razem ze
skórką kroimy w kostkę lub cienkie plasterki. Owoce wsypujemy do balona
fermentacyjnego, zalewamy wystudzonym syropem ugotowanym z wody i cukru i
dodajemy rozmnożone drożdże. Stawiamy na 6 tygodni w ciepłym miejscu aby wino pracowało
( 18-22 C ). Kiedy minie wyznaczony termin, wino ściągamy a moszcz wyrzucamy. Jeśli trzeba, alkohol dosładzamy ( od nas
zależy czy chcemy wino wytrawne, półwytrawne czy słodkie ). W tym celu bierzemy
trochę wina, podgrzewamy, mieszamy z cukrem i po przestudzeniu mieszamy z
resztą wina ( co jakiś czas sprawdzamy czy o taką słodycz nam chodzi ). Przelewamy
do butla, który napełniamy pod sam korek, aby pozbyć się powietrza i odstawiamy
na 1-2 tygodnie aby wino się sklarowało (opadnie resztę osadu ). Po tym czasie
wino ściągamy, przez rurkę znad osadu, a osad wylewamy. Wino rozlewamy do czystych, ciemnych butelek w
taki sposób aby między korkiem a powierzchnią wina został 1 cm wolnej
przestrzeni i zakorkowujemy. Butelki możemy jeszcze zabezpieczyć zalewając
powierzchnię korków razem z szyjkami lakiem. Jeśli mamy taką możliwość ułużmy
butelki na lekko pochylonej półce w piwnicy, otworem do ściany. Wino nawilża
korki, nie pozwala im wyschnąć, a zatem są one dobrze napęczniałe i szczelnie
zamykają butelki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz