Sos ma wielorakie zastosowanie, może być używany jako samodzielny
sos do makaronu, jako baza do innych sosów, jako smarowidło do chleba, można nim aromatyzować sosy majonezowe, farsze mięsne i warzywne czy wreszcie może służyć jako dip do warzyw i chipsów. Papryka w czystej postaci.
Składniki:
1 kg czerwonej papryki, 1 papryczka chili, 2 dag cukru, 2
dag Vegety,
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, czubata łyżeczka suszonego oregano, łyżka suszonej natki pietruszki, ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, sok z ½ cytryny.
½ łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu, czubata łyżeczka suszonego oregano, łyżka suszonej natki pietruszki, ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, sok z ½ cytryny.
Umytą, osuszoną i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę
przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy w blenderze. Przekładamy paprykę do
rondla, dodajemy pokrojoną w paseczki chili ( pozbawioną pestek ), wlewamy olej,
sok z cytryny i wino, wsypujemy cukier, Vegetę i gotujemy, na wolnym ogniu 40 minut, co jakiś czas mieszając. Rondel zestawiamy z ognia, sos miksujemy, doprawiamy
świeżo zmielonym pieprzem, natką i oregano, gotujemy jeszcze 10 minut i przekładamy do
słoików. Słoiki zakręcamy, ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem.
Jeśli lubimy wędzoną paprykę, wzbogaćmy sos szczyptą tej przyprawy.
Jeśli lubimy wędzoną paprykę, wzbogaćmy sos szczyptą tej przyprawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz