Jest to dżem dość pracochłonny, wymagający wiele
cierpliwości ale ma wspaniały smak i ogromną wartość odżywczą. Owoce róży
zbieramy w trakcie dojrzewania, już mocno zabarwione, ale jeszcze całkowicie
twarde.
Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży, 35 dag cukru trzcinowego, sok z 1
cytryny, żelfix 3:1.
Opłukane i osączone owoce róży rozcinamy na połówki,
starannie usuwamy nasiona wraz z otaczającymi je włoskami i szybko płuczemy w zimnej wodzie w celu
zmycia resztek włosków. Opłukane połówki osączamy z resztek wody i
przepuszczamy przez maszynkę. Masę przekładamy do rondla, wsypujemy cukier,
żelfix, sok z cytryny, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty. Natychmiast
przekładamy do słoiczków.
Każdą porcję możemy przyprawić według naszego gustu. Czasami
dodaję szczyptę cynamonu i pieprz syczuański, innym razem doprawiam chili i
anyżem, a jeszcze innym zostawiam w naturalnej postaci. Uwielbiam różę i pasuje
mi we wszystkich odsłonach ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz