Składniki:
1 kg wiśni, 2 budynie waniliowe, 27 ½ dag
cukru, 750 ml nektaru wiśniowego, 22 ½ dag masła, 40 dag mąki, 10 dag wiórków
kokosowych, cukier waniliowy, szczypta soli, jajo.
Umyte i osuszone wiśnie drylujemy. Budyń mieszamy z 7,5 dag cukru i 100 ml
nektaru, a resztę nektaru zagotowujemy. Wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy, aż
zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, łączymy z wiśniami i odstawiamy aby przestygł. Masło
roztapiamy i studzimy. Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z wiórkami
kokosowymi, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Wlewamy masło,
wbijamy jajo i zagniatamy na kruszonkę. Tortownicę (średnica 26 cm ) wykładamy
pergaminem i na spód rozsypujemy 2/3 przygotowanej kruszonki, dociskamy ręką do
dna tortownicy. Następnie wykładamy masę wiśniową i przykrywamy pozostałą
kruszonką. Ciasto pieczemy 40-45 minut ( 10 minut w 200 C, potem 30 minut w 180
C ).
Fajowe ciacho! Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z wiśniami ;D
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, podoba mi się kolor masy, taki nasycony i głęboki :)
OdpowiedzUsuń