Składniki:
50 dag czerwonych borówek, 15 dag dyni, 20 dag cukru białego, 12 dag cukru trzcinowego, szczypta cynamonu, 2 ziela angielskie, 93 ml
wody, duża pomarańcza.
Obraną dynię o zwartym i żółtym miąższu ścieramy na tarce o
dużych oczkach. Przygotowujemy syrop z wody i cukru, do wrzącego syropu
wkładamy dynię i gotujemy 10 minut. Wrzucamy borówkę, startą skórkę z dużej
pomarańczy i gotujemy 25 minut, pamiętając o częstym mieszaniu. Doprawiamy cynamonem, rozgniecionym zielem angielskim
i gotujemy jeszcze 5 minut. Gorący dżem
przekładamy do słoiczków, zamykamy, ustawiamy do góry dnem i przykrywamy kocem.
Wygląda bardzo apetycznie. Chyba jutro wypróbuję ten przepis, mniam :)
OdpowiedzUsuń