Nalewka jest wytrawna, umiarkowanie mocna. By była słodsza, musimy dodać więcej cukru.
Świetna jest z dodatkiem bazylii smakowej: cynamonowej lub
cytrynowej. Możemy też do nalewki dodać mały kawałek cynamonu. Im starsza tym
robi się bardziej ciemna. Posiada jeden z ciekawszych zapachów, wśród nalewek.
8 gałązek mięty, 2 gałązki bazylii, 4 łyżki cukru, 500 ml
wody, 500 ml spirytusu.
Wodę zagotowujemy z cukrem, studzimy i mieszamy ze spirytusem. Zioła wrzucamy do słoika, zalewamy alkoholem, zamykamy i odstawiamy ( w ciemne miejsce ) na miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlewamy i przefiltrowujemy. Przelewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy na kolejne 2 miesiące.
Wygląda na mocną :)
OdpowiedzUsuńJest niewiele mocniejsza od wódki i jakaś taka lekka w smaku ;-) Pewnie to zasługa ziół.
OdpowiedzUsuń