Składniki:
35 dag mrożonej żurawiny, 2 duże obrane, kwaśne jabłka ( antonówka, szara reneta ), 6 gałązek
mięty, 8 dag płatków migdałowych, 20 dag cukru białego, 10 dag cukru trzcinowego, skórka z
małej pomarańczy.
Jabłka kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy
żurawinę, posiekane listki mięty, płatki migdałowe, startą skórkę z
pomarańczy, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie garnek
stawiamy na ogniu, owoce zagotowujemy i gotujemy 20 minut, co jakiś czas
mieszając. Zdejmujemy z ognia, miksujemy i gorący dżem przekładamy do
słoiczków. Słoiki zamykamy, ustawiamy do góry dnem i chowamy pod kocyk.
aaaaale to musi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuńZ miętą musiał smakować wyjątkowo :) Jeszcze takiej kombinacji nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńPrzecudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń