Leczy infekcje bakteryjne układu oddechowego takie jak angina czy zapalenie płuc, łagodzi zaburzenia trawienia i skurcze jelit, pobudza krążenie krwi a przede wszystkim jest wyborna w smaku i ma przyjemny, intensywny zapach. W rankingu nalewek jest jedną z ciekawszych w smaku.
Składniki:
Dojrzałe owoce pigwowca myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne
i kroimy ( razem ze skórką ). Owoce przekładamy do słoja, zasypujemy cukrem i
odstawiamy na kilka dni (zależy od temperatury otoczenia ) aby puściły sok.
Następnie sok zlewamy, łączymy ze spirytusem i wódką, dokładnie mieszamy. Nalewkę
przelewamy do butelek i odstawiamy, w ciemne miejsce, na minimum 3 miesiące. Pozostałe
owoce możemy zalać 1 l wódki i zostawić na co najmniej 6 miesięcy.
1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego, 1 kg cukru, 500
ml spirytusu, 500 ml wódki.
Zdecydowanie najlepsza!! :D
OdpowiedzUsuńćwiartki pigwowca mielę na maszynce do mięsa,lepiej puszczają sok.
Usuń