Trochę inny sposób na grzyby...
Składniki:
Ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy zmielone grzyby, wrzucamy przyprawy i dusimy 15 minut, często mieszając. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy.
Składniki:
1 kg opieniek ( po obgotowaniu ), 1 duża cebula, 2 łyżki
przyprawy Vegeta,
2 łyżki cukru, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki octu, 20 dag koncentratu pomidorowego, ¾ szklanki oleju, pieprz do smaku, 4 ziarna pieprzu angielskiego,
3 liście laurowe, 1 łyżka suszonego koperku ( niekoniecznie ).
2 łyżki cukru, 2 łyżki mielonej słodkiej papryki, 2 łyżki octu, 20 dag koncentratu pomidorowego, ¾ szklanki oleju, pieprz do smaku, 4 ziarna pieprzu angielskiego,
3 liście laurowe, 1 łyżka suszonego koperku ( niekoniecznie ).
Ugotowane grzyby mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o średnich oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy zmielone grzyby, wrzucamy przyprawy i dusimy 15 minut, często mieszając. Gorącą pastę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 30 minut. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy.
pysznie wygląda, takiego przepisu nie znałam
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, na zimowe przetwory z grzybów. Ja nie przepadam za grzybami marnowanymi, ale takie rozwiązanie bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię grzyby pod każdą postacią.Bardzo dziękuję za ten przepis.Świetnie wygląda,czekam na opieńki.Dziękuję ,serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCo roku robie z pieciu koszy opieniek a i tak jest bitwa o ostatni sliczek
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, jest smaczna, tylko nie wiem ile może stać w takim stanie w niezbyt chłodnej spiżarni, bo jednak w środku cebula:)
OdpowiedzUsuńIwona M.