Pomidor skórzasty jest nieodłącznym elementem meksykańskiej peperonaty – sosu do tortilli. Pomidor znany jest też pod nazwą miechunka pomidorowa, miechunka skórzasta czy miechunka lepka. Pochodzi z Meksyku, gdzie jest znany i uprawiany ale i w polskim klimacie radzi sobie bardzo dobrze. Z wyglądu przypomina popularną ogrodową roślinę miechunkę rozdętą wykorzystywaną w bukietach ze względu na czerwone mieszki, które zachowują ładny kolor po wysuszeniu. Owoce miechunki, w zależności od odmiany, mają kolor żółty lub fioletowy, ich skóra pokryta jest woskiem, a owoce znajdują się w osłonie ( skórzanym kielichu ).
Składniki:
1 kg miechunki pomidorowej, 1 kg cukinii, 3 cebule, 50 dag
pomidorów, 4-5 papryk, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju, przyprawa Vegeta, zioła
(cząber, majeranek, hyzop, suszona pietruszka ), sól, pieprz.
Cukinię i obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy ( pod
przykryciem ). Ugotowaną w osolonej i lekko posłodzonej wodzie miechunkę kroimy
na nieduże kawałki. Paprykę kroimy w paski, pomidory w grube plastry, wszystkie
warzywa przekładamy do garnka i dusimy ( na małym ogniu ), aż warzywa będą
miękkie. Co jakiś czas mieszamy aby peperonata się nie przypaliła. Pięć minut
przed końcem duszenia dodajemy zioła, pieprz, Vegetę i sól. Gorącą peperonatę
przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Z ziół możemy też dodawać rozmaryn, oregano, imbir i ostrą
papryczkę.
Sos jest przepyszny! Właściwie nie ma znaczenia czy jemy go do chleba, z tortillą, kaszą czy makaronem. Zawsze smakuje wybornie.
Sos jest przepyszny! Właściwie nie ma znaczenia czy jemy go do chleba, z tortillą, kaszą czy makaronem. Zawsze smakuje wybornie.
Z ochotą przepis zapamiętam, pomysł bardzo mi się podoba. Zapraszam do mojego ogrodu !
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, ubóstwiam miechunkę :)
OdpowiedzUsuń