Wino z mniszka pomaga przy stanie zapalnym przydatków, przy
przeziębieniu. Pijemy kieliszek wina raz dziennie.
Składniki:
500 główek kwiatu mlecza, 2 kg cukru, 6 l przegotowanej
ostudzonej wody, 1 opakowanie drożdży winiarskich z pożywką.
Kwiaty mlecza zbieramy wiosną w suchy, słoneczny dzień.
Główki kwiatowe myjemy, wrzucamy do szklanego butla, zalewamy wodą osłodzoną
cukrem i dodajemy przygotowaną 4 dni wcześniej matkę drożdżową ( sposób
przygotowania jest podany na opakowaniu ). Naczynie zamykamy korkiem z rurką
fermentacyjną ( przykrywamy ręcznikiem aby wino miało ciemno ) i stawiamy w
ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Po tym czasie proces fermentacji się zakończy i kwiaty
opadną. Wtedy powinniśmy wino ściągnąć znad osadu, ponieważ obumarłe drożdże
stanowią doskonałą pożywkę ( białko ) dla rozwoju różnych bakterii, a
rozkładając się psują smak wina. Do ściągania wina z butli potrzebny jest
gumowy wąż o długości 2 m i średnicy 1 cm. Robimy to ostrożnie aby nie zmącić
osadów. Wino jest jeszcze młode i z łatwością może ulec zakażeniu, dlatego jego
ściąganie i przelewanie przeprowadzamy szybko, żeby jak najmniej stykało się z
powietrzem. Wino wlewamy do mniejszego butla prawie pod sam korek, aby
pozostawić jak najmniej powietrza które sprzyja kwaśnieniu wina i odstawiamy na
2 tygodnie w chłodne miejsce. Ze zlewaniem wina do butelek nie musimy się
spieszyć. Produkowane domowym sposobem ciągle jeszcze tworzy osady. W miarę
upływu czasu wino dojrzewa, traci smak surowizny, łagodnieje, nabiera smaku i
zapachu. Wina domowe dojrzewają w czasie od 3 miesięcy do pół roku. Po upływie
tego czasu nadają się do picia, ale pełny smak i aromat wino uzyskuje po roku.
Cudne ujęcia !
OdpowiedzUsuńAleż ma niesamowity kolor!
OdpowiedzUsuńKolor zniewalajacy, jaka szkoda, że nie mogę pognać na zbiory mniszka, ale zdecydowanie do wypróbowania na przyszły rok
OdpowiedzUsuń